Navigationsundervisning og vinterpause på bloggen

Forberedelse til -12 grader

Om to dage tager jeg nordpå, helt derop hvor det er mørkt det meste af dagen og hvor temperaturen konstant har et minus foran sig (ofte to-cifrerede) Jeg skal til Kiruna i Nordsverige, eller Lapland om man vil. Egentlig havde jeg ikke gjort mig de store overvejelser omkring klimaet, indtil jeg tjekkede temperaturen, -10 til -15 grader! Det er altså noget koldere end den gennemsnitlige danske vinter og selvom jeg vandrede i sne til knæene på Island i foråret, så nåede temperaturen aldrig særlig langt under 0 grader.

06f5f126-d63c-4e85-bae9-24b53057a3de

Så jeg har forsøgt at sætte mig ind i, hvad man skal være opmærksom på i så koldt et klima; Hvordan skal man klæde sig? Hvordan beskytter man huden? Sådanne små tips og tricks, som er rare at vide inden man tager afsted… Jeg kan så afsløre, at det er meget sparsomt med den slags oplysninger. Folk, der bor så langt nordpå, blogger åbenbart ikke! Der er masser af påklædningsguider, men de henvender sig til folk, der skal på skiferie. Selvom vi skal være ude hele dagen og vil være i bevægelse, så skal vi altså ikke på skiferie.

Jeg er dog kommet frem til at beklædning i et arktisk klima, ligner en del beklædningen til søs.

Det inderste lag skal bestå af skiundertøj, gerne i uld. Altså ikke det uld, der klør på kroppen. Det er en god ide at gå efter merinould. Det er uld, der er forarbejdet, så det der klør, er trukket ud (dybdegående videnskabelig forklaring, jeg lige kom med der) Jeg har et sæt undertøj fra Icebreaker i merinould, som jeg har tænkt mig at tage med til de længste dage og så noget billigere skiundertøj til de dage, hvor vi både er ude og inde.

88bb05eb-3526-41ad-bde5-d3b0703c5a0a

Det mellemste lag skal bestå af fleece og åndbare bukser. Som sejler har jeg heldigvis masser af fleecetrøjer og bukserne bliver almindelige træningstights, som jeg heldigvis også har en del af. De giver samtidig en bevægelsesfrihed som ellers nemt bliver hæmmet af de mange lag.

Yderste lag skal være vind og vandtæt. Heldigvis får vi det yderste lag udleveret deroppe i form af en slags flyverdragt til voksne.

7dc5af72-0fd5-4edf-9584-32be4933df17

Fodtøjet skal være varmt, komfortablet, vandtæt og med skridsikre såler. Jeg hopper i et par vandrestøvler, som fungerede godt på Island. Faktisk tror jeg, at fodtøj også bliver stillet til rådighed, men jeg tager noget ordentligt med for en sikkerhedsskyld.

Derudover skal man selvfølgelig have både halstørklæde, hue og vanter (gerne et isolerende par og et par luffer udenpå) Jeg har lånt et par luffer af en kollega og tager min halsedisse med, da den er nemmere at have indenunder jakken.

d18726c3-f66a-4c4c-93c5-a0178fed3d1d

Det lyder jo ikke af meget og da det handler om at iklæde sig lag på lag, så varmen på kroppen kan holde sig inde i mellemrummene, har jeg tænkt mig at fordoble nogle af mine lag. Jeg er nemlig helt ufattelig kulskær.

Jeg har brugt denne guide som vejledning.

I ovenfor nævnte skiguides, findes der også masser af anbefalinger af solbriller og solcreme, hvilket nok ikke er så relevant, da solen står op kl. 9:00 og går ned inden kl. 14:00. Desuden indeholder samtlige solcremer og alle andre cremer, som bliver anbefalet til vinterbrug, vand og det må de ikke. Hvis man smører vand i ansigtet og går ud i -10 grader, så fryser huden til is og det kan give sprængninger i de små blodkar i huden. Dog er det vigtigt at smøre ansigtet, da den kolde luft udtørrer huden. Det er altså svært at gøre det rigtige for ens hud, men det er faktisk endnu svære at finde information om, hvilke cremer, der så kan anbefales. Jeg har langt om længe fundet denne:

Ceridal Kuldecreme (eller Fedtcreme, det lyder bare ikke så lækkert) Den er god mod tør hud, kan bruges på hele kroppen og indeholder ikke vand.

33cf3aaa-b47e-4c83-85db-3e20145af02a

Nu er jeg ved at være klar til en uge i Kiruna. Jeg har fået programmet for turen, har downloadet en nordlys-app (Den hedder Aurora og viser, hvor man kan ser nordlys lige nu og hvor stor change, der er for at kunne se det i det område, hvor man befinder sig.) og tjekker hele tiden vejrudsigten for at holde øje med temperaturer og vindstyrke.

Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver en kæmpe oplevelse. 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Navigationsundervisning og vinterpause på bloggen